Pages

~Ikatan Suci~

~Hafiz + Nadia = Iyad~

~Hafiz + Nadia = Abid~

Wednesday, April 27, 2011

~Karipap Sardine~

BAHAN A (INTI):

5 ULAS BAWANG MERAH- Dikisar
3 ULAS BAWANG PUTIH- Dikisar
1 BIJI UBI KENTANG- Dipotong dadu
3 BIJI CILI PADI- Dipotong kecil
1 TIN KECIL SARDINE - Asingkan kuah dan ikan (hancurkan)
CILI BOH
CILI SOS
GARAM
GULA
MINYAK MASAK
1 CAWAN AIR

BAHAN B (KULIT):


5 CAWAN TEPUNG GANDUM
8 SUDU BESAR PLANTA
AIR

CARA2 MEMBUAT INTI:


-PANASKAN MINYAK, TUMIS BAWANG YANG TELAH DIKISAR TADI SEHINGGA NAIK BAU KEMERAHAN
-MASUKKAN CILI BOH, KACAU SEHINGGA GARING
-MASUKKAN CILI SOS + KUAH SARDINE, KACAU HINGGAN SEBATI
-MASUKKAN UBI KENTANG + AIR, KACAU DAN BIARKAN SEDIKIT KERING
-MASUKKAN IKAN SARDINE + CILI PADI + GARAM DAN GULA SECUKUP RASA
-KACAU SEHINGGA KERING
-SEJUKKAN

CARA2 MEMBUAT KULIT:

-PANASKAN PLANTA DALAM PERIUK SEHINGGA CAIR
-ADUN TEPUNG GANDUM BERSAMA PLANTA CAIR
-KACAU SEBATI BERSELANG AIR SEHINGGA MENJADI DOH DAN TIDAK MELEKAT PADA JARI

SESI MEMBALUT DAN MENGELIM:


-NIPISKAN DOH TADI DAN TEKAP MENGIKUT SAIZ YANG DI INGINKAN
-MASUKKAN INTI DAN KELIM



*SESUDAH GORENG DAN MAKAN SILA LA BAGI KOMEN PER RASENYER EK...SELAMAT MENCUBA....~

Monday, April 18, 2011

~Trip ke Ho Chin Minh~

Sebelum luper dgn entry diatas nie..adalah lebih baik sy update skrg...

Saya ke Ho Chin Minh 21-25/01/11...waduh dah berbulan dah tue,tapi disebabkan janji, maka sy mengotakannya....saya ke sana bersama en.hubby + my mum + my aunt. Actually, first time kami ke sana, cuak gak bila dgr org ckp kat sana da problem ngan language. Dorg xtau speaking apertah lagi bahasa...

Flight kami dr LCCT petang, sampai sana hr dah mlm. Seperti trip yang lepas, kami ke sana secara gembel n xbooking hotel. So, kami gunakan khidmat pemandu teksi tuk hantar kami ke hotel yang murah dan berdekatan ngan Ban Thanh Market. Alhamdulillah, driver teksi tue boleh speaking n dia hantar kami ke Boss Hotel. Bila tengok keadaan hotel n harga still dalam kami punyer budget, kami terus jer stuju tuk stay kat situ. Kami sewa dua bilik, sewa untuk satu bilik ialah RM60/night. Bilik besar n cantik, hanya 5 mint b'jln kaki utk ke Ban Thanh Maket.

Ban Thanh Market adalah pasar yang terfamous di HCM. Banyak gak hotel2 len di area situ. Kedai2 dalam market tue buka pada pukul 10am until 7pm. Seperti yang org ckp, kita mmg susah nk berkomunikasi ngan dorg, tapi peniaga di Ban Thanh Market boleh dikatakan ok cz da yang pandai speaking n da juga yang boleh berbahasa Melayu...

Sebelah malam,terdapat Ban Thanh Night Market kat bahagian luar market tersebut. Memang syok habis b'shopping. But, satu jer nak pesan, kalu ke HCM better kita tukar duit dalam Dolar daripada Dong. Jika kita bayar mggunakan Dong, harga barang akan jdi lagi mahal berbanding ngan harga dlm Dolar bila kita tukar ke ringgit...

Kat sana mmg susah nak cari makanan halal. Hanya ada satu kedai makan halal dan harga nyer bleh dikatan agak mahal. So, kami dah siap2 bawak mini rice cooker, beras, ikan bilis goreng, telur masin....heheee...xda la kami kelaparan kat sana n dpt save budget...bijak..bijak.. :)

Lagi satu nak pesan, kat sana better beware dengan barang kemas, duit dan barang2 berharga cz kat sna mmg ramai yang kaki ragut...uhuhuhu...Alhamdulillah kami selamat di sana. Bila nak nek teksi pon harus berhati2, adalah lebih baik naik teksi 'Vinasu' kaler hijau utk mengelak dr di tipu. Bila nak lintas jalan tue, berhati2 n harus cekap dan cekal. Senang citer wat2 berani tapi berhati, klau xbuat mcm tue alamat nyer x terlintas la jln cz dorg punyer traffic mmg di tahap yang paling teruk yang pernak sy jumper...hhuhuu...xhati2, xpasal2 mati katak jer kat sana...

Banyak lagi citer menarik..p dah rse lenguh tuk menaip...so, jom layanz pic plak ek...hehehe...