Pages

~Ikatan Suci~

~Hafiz + Nadia = Iyad~

~Hafiz + Nadia = Abid~

Wednesday, April 27, 2011

~Karipap Sardine~

BAHAN A (INTI):

5 ULAS BAWANG MERAH- Dikisar
3 ULAS BAWANG PUTIH- Dikisar
1 BIJI UBI KENTANG- Dipotong dadu
3 BIJI CILI PADI- Dipotong kecil
1 TIN KECIL SARDINE - Asingkan kuah dan ikan (hancurkan)
CILI BOH
CILI SOS
GARAM
GULA
MINYAK MASAK
1 CAWAN AIR

BAHAN B (KULIT):


5 CAWAN TEPUNG GANDUM
8 SUDU BESAR PLANTA
AIR

CARA2 MEMBUAT INTI:


-PANASKAN MINYAK, TUMIS BAWANG YANG TELAH DIKISAR TADI SEHINGGA NAIK BAU KEMERAHAN
-MASUKKAN CILI BOH, KACAU SEHINGGA GARING
-MASUKKAN CILI SOS + KUAH SARDINE, KACAU HINGGAN SEBATI
-MASUKKAN UBI KENTANG + AIR, KACAU DAN BIARKAN SEDIKIT KERING
-MASUKKAN IKAN SARDINE + CILI PADI + GARAM DAN GULA SECUKUP RASA
-KACAU SEHINGGA KERING
-SEJUKKAN

CARA2 MEMBUAT KULIT:

-PANASKAN PLANTA DALAM PERIUK SEHINGGA CAIR
-ADUN TEPUNG GANDUM BERSAMA PLANTA CAIR
-KACAU SEBATI BERSELANG AIR SEHINGGA MENJADI DOH DAN TIDAK MELEKAT PADA JARI

SESI MEMBALUT DAN MENGELIM:


-NIPISKAN DOH TADI DAN TEKAP MENGIKUT SAIZ YANG DI INGINKAN
-MASUKKAN INTI DAN KELIM



*SESUDAH GORENG DAN MAKAN SILA LA BAGI KOMEN PER RASENYER EK...SELAMAT MENCUBA....~

No comments:

Post a Comment