BAHAN A (INTI):
5 ULAS BAWANG MERAH- Dikisar
3 ULAS BAWANG PUTIH- Dikisar
1 BIJI UBI KENTANG- Dipotong dadu
3 BIJI CILI PADI- Dipotong kecil
1 TIN KECIL SARDINE - Asingkan kuah dan ikan (hancurkan)
CILI BOH
CILI SOS
GARAM
GULA
MINYAK MASAK
1 CAWAN AIR
BAHAN B (KULIT):
5 CAWAN TEPUNG GANDUM
8 SUDU BESAR PLANTA
AIR
CARA2 MEMBUAT INTI:
-PANASKAN MINYAK, TUMIS BAWANG YANG TELAH DIKISAR TADI SEHINGGA NAIK BAU KEMERAHAN
-MASUKKAN CILI BOH, KACAU SEHINGGA GARING
-MASUKKAN CILI SOS + KUAH SARDINE, KACAU HINGGAN SEBATI
-MASUKKAN UBI KENTANG + AIR, KACAU DAN BIARKAN SEDIKIT KERING
-MASUKKAN IKAN SARDINE + CILI PADI + GARAM DAN GULA SECUKUP RASA
-KACAU SEHINGGA KERING
-SEJUKKAN
CARA2 MEMBUAT KULIT:
-PANASKAN PLANTA DALAM PERIUK SEHINGGA CAIR
-ADUN TEPUNG GANDUM BERSAMA PLANTA CAIR
-KACAU SEBATI BERSELANG AIR SEHINGGA MENJADI DOH DAN TIDAK MELEKAT PADA JARI
SESI MEMBALUT DAN MENGELIM:
-NIPISKAN DOH TADI DAN TEKAP MENGIKUT SAIZ YANG DI INGINKAN
-MASUKKAN INTI DAN KELIM
*SESUDAH GORENG DAN MAKAN SILA LA BAGI KOMEN PER RASENYER EK...SELAMAT MENCUBA....~
~ GOOD BYE ~
14 years ago
No comments:
Post a Comment