Sebelum nie jenuh la duk pikir nape nasi goreng kat kedai especially kedai mamak tue best sangat....orang kata sblm goreng, nasi kene simpan dalam peti ais semalaman...dh buat dah...x jd gak...pastu org kata masak lama2 sikit rencah dia, biar da rase hangit2...dah buat dah...nyilekkk jugak.....yang nie xpnh buat, org kata, kuali jgn dibasuh..guna jer kuali yang lepas2 masak tue....hohohohooo..yang nie mmg xpnh try, sbb cheq goli la dan rase mcm xsanggup nk buat...klau nak masak. mmg make sure semua barang bersih dulu..even ambik yang atas rak pon, make sure siram or bilas dulu ngan air baru letak atas dapur....
Sekarang, sblm terlupa tip nie... baik saya update cepat2...saya bru dpt tau satu ilmu dari chef hensem yang kat tv tue, ala chef yang rancangan '5 Rencah, 5 Rasa' tue...dia kata kalau nak nasi goreng sesedap kat kedai mamak, letak sikit minyak bijan...mak ai...mmg menjadi ler...aper lagi try laa...selamat mencuba yer...
No comments:
Post a Comment