BAHAN2:
TEPUNG PULUT-sukatan mengikut kehendak sendiri
GULA MELAKA-potong kecik2
1/2 SUDU TEH KAPUR MASAK (jgn byk sgt, takut pahit)- bancuh dalam 3 cwn air
PERASA SIRAP/ PANDAN- bancuh bersama dengan air kapur
KELAPA PARUT- ambil bahagian putih shj
SEDIKIT GARAM- gaul bersama kelapa parut
CARA2:
- ULI TEPUNG PULUT BERSAMA DENGAN AIR KAPUR (yg dah berwarna hijau/ merah) SEDIKIT DEMI SEDIKIT SEHINGGA TIDAK MELEKAT DIJARI
- REBUS AIR DI DALAM PERIUK SEHINGGA MENGGELEGAK
- CUBIT SEDIKIT ADUNAN DAN BULATKAN DITAPAK TANGAN, MASUKKAN GULA MELAKA DITENGAH2 DAN JADIKAN ADUNAN TADI MEMBULAT SEPERTI BOLA, PASTIKAN IA TIDAK PECAH
- MASUKKAN KE DALAM AIR YANG TENGAH MENGGELEGAK
- ULANG CARA YANG SAMA SEHINGGA ADUNAN HABIS
- ADUNAN YANG TELAH MASAK AKAN TIMBUL SENDIRI
- SALUTKAN DENGAN KELAPA PARUT (yg dah digaul dgn sedikit garam)
- THEN, READY UNTUK DI HIDANGKAN....
GULA MELAKA-potong kecik2
1/2 SUDU TEH KAPUR MASAK (jgn byk sgt, takut pahit)- bancuh dalam 3 cwn air
PERASA SIRAP/ PANDAN- bancuh bersama dengan air kapur
KELAPA PARUT- ambil bahagian putih shj
SEDIKIT GARAM- gaul bersama kelapa parut
CARA2:
- ULI TEPUNG PULUT BERSAMA DENGAN AIR KAPUR (yg dah berwarna hijau/ merah) SEDIKIT DEMI SEDIKIT SEHINGGA TIDAK MELEKAT DIJARI
- REBUS AIR DI DALAM PERIUK SEHINGGA MENGGELEGAK
- CUBIT SEDIKIT ADUNAN DAN BULATKAN DITAPAK TANGAN, MASUKKAN GULA MELAKA DITENGAH2 DAN JADIKAN ADUNAN TADI MEMBULAT SEPERTI BOLA, PASTIKAN IA TIDAK PECAH
- MASUKKAN KE DALAM AIR YANG TENGAH MENGGELEGAK
- ULANG CARA YANG SAMA SEHINGGA ADUNAN HABIS
- ADUNAN YANG TELAH MASAK AKAN TIMBUL SENDIRI
- SALUTKAN DENGAN KELAPA PARUT (yg dah digaul dgn sedikit garam)
- THEN, READY UNTUK DI HIDANGKAN....
kui3, nampak best jek...post la ke besut sket nk test..=p
ReplyDeleteuisshhh...xdam sampai ke besut dah abis kene ngap ke postman...hehehe
ReplyDelete