Pages

~Ikatan Suci~

~Hafiz + Nadia = Iyad~

~Hafiz + Nadia = Abid~

Thursday, August 4, 2011

~Puteri Mandi~

Bulan puasa nie teringin la plak nk makan kuih2 yang ada kat kampung....time pergi bazaar ramadhan duk cari2 kuih 'Puteri Mandi'....punyer la susah nak jumper....last2 jumper kat satu gerai akak nie...dia packing salam bekas n susun cantik2....kat dalam tue ada dalam 6 bijik jer...tanyer la berapa satu? akak tue cakap RM2.00....waadduhh mahal bebenor...klau besor2 bleh la tahan lagi..nie just ciput2...agak2 la nak untung pun...kan xpasal2 dah kene bebel bulan2 baik nie..just bebel dalam hati jer la...uuhuukkss..

Saya terus jer cancel tuk beli kuih tue...rase mcm xberbaloi n nnt lekat kat celah gigi jer...so, decide tuk buat sendiri...Dengan balance tepung yg buat onde2 tempoh hari, tercapai jugak hasrat tuk makan 'Puteri Mandi'....buatan sendiri lagi wokey...dpt buat byk2 terus....sesapa yg teringin bleh la cube resepi kat bawah nie ek....Selamat Mencuba & Berbuka....

BAHAN2:

TEPUNG PULUT-sukatan mengikut kehendak sendiri

PERASA SIRAP/ PANDAN- bancuh bersama sedikit garam

KELAPA PARUT- ambil bahagian putih shj

GULA/ GULA MELAKA- mengikut rasa

DAUN PANDAN


CARA2:

- ULI TEPUNG PULUT BERSAMA DENGAN AIR (yg dah berwarna hijau/ merah) SEDIKIT DEMI SEDIKIT SEHINGGA TIDAK MELEKAT DIJARI

- REBUS AIR DI DALAM PERIUK SEHINGGA MENGGELEGAK

- CUBIT SEDIKIT ADUNAN DAN BULATKAN DITAPAK TANGAN, TEKAN DI TENGAH2

- MASUKKAN KE DALAM AIR YANG TENGAH MENGGELEGAK

- ULANG CARA YANG SAMA SEHINGGA ADUNAN HABIS

- ADUNAN YANG TELAH MASAK AKAN TIMBUL SENDIRI

- DIPERIUK LAIN, MASAKKAN GULA BERSAMA 1 CAWAN AIR DAN DAUN PANDAN. APABILA TELAH MENGGELEGAK, MASUKKAN KELAPA DAN BIARKAN SEHINGGA MENDIDIH. SEKIRANYA TERLALU CAIR, LETAKKAN SEDEKIT TEPUNG JADUNG. MASUKKAN DOH YANG TELAH DIREBUS TADI DAN BIARKAN SEBENTAR. ANGKAT DAN HIDANGKAN.

No comments:

Post a Comment