Saya terus jer cancel tuk beli kuih tue...rase mcm xberbaloi n nnt lekat kat celah gigi jer...so, decide tuk buat sendiri...Dengan balance tepung yg buat onde2 tempoh hari, tercapai jugak hasrat tuk makan 'Puteri Mandi'....buatan sendiri lagi wokey...dpt buat byk2 terus....sesapa yg teringin bleh la cube resepi kat bawah nie ek....Selamat Mencuba & Berbuka....
BAHAN2:
TEPUNG PULUT-sukatan mengikut kehendak sendiri
PERASA SIRAP/ PANDAN- bancuh bersama sedikit garam
KELAPA PARUT- ambil bahagian putih shj
GULA/ GULA MELAKA- mengikut rasa
DAUN PANDAN
CARA2:
- ULI TEPUNG PULUT BERSAMA DENGAN AIR (yg dah berwarna hijau/ merah) SEDIKIT DEMI SEDIKIT SEHINGGA TIDAK MELEKAT DIJARI
- REBUS AIR DI DALAM PERIUK SEHINGGA MENGGELEGAK
- CUBIT SEDIKIT ADUNAN DAN BULATKAN DITAPAK TANGAN, TEKAN DI TENGAH2
- MASUKKAN KE DALAM AIR YANG TENGAH MENGGELEGAK
- ULANG CARA YANG SAMA SEHINGGA ADUNAN HABIS
- ADUNAN YANG TELAH MASAK AKAN TIMBUL SENDIRI
- DIPERIUK LAIN, MASAKKAN GULA BERSAMA 1 CAWAN AIR DAN DAUN PANDAN. APABILA TELAH MENGGELEGAK, MASUKKAN KELAPA DAN BIARKAN SEHINGGA MENDIDIH. SEKIRANYA TERLALU CAIR, LETAKKAN SEDEKIT TEPUNG JADUNG. MASUKKAN DOH YANG TELAH DIREBUS TADI DAN BIARKAN SEBENTAR. ANGKAT DAN HIDANGKAN.
No comments:
Post a Comment